Er is een fout opgetreden in dit gadget

zaterdag 12 maart 2011

In ‘Hamlet en entropie' (Jean Paul Van Bendegem) (nav Interne keuken Radio1)

 In 1959 publiceert de Britse wetenschapper en schrijver C.P. Snow zijn essay ‘The Two Cultures', waarin hij zich onder andere buigt over de merkwaardige scheiding tussen alfa- en bètawetenschappen. De clash tussen de geesteswetenschappen en de exacte wetenschappen dus.

Want waarom ben je een cultuurbarbaar als je Shakespeare niet kent, maar is het perfect aanvaardbaar om niets te weten van fysica? Waarom wekt het ergernis om op café iemand te onderhouden over de tweede wet van de thermodynamica?

In ‘Hamlet en entropie' (Academic & Scientific Publishers) gaat VUB-hoogleraar logica en wetenschapsfilosofie Jean Paul Van Bendegem na waar we een halve eeuw later staan. Volgens Van Bendegem is er echter niet veel veranderd op 50 jaar tijd. De relaties tussen de wetenschappers onderling - alfa, beta of gamma - zijn nog steeds belabberd, maar ook de relatie met de zogenaamde "leek" is helemaal vertroebeld en aan een grondige herziening toe.
1 uur geleden.

 

Wij zijn ons brein (Dick Swaab)

Dick Swaab werd wereldberoemd met zijn werk over sekseverschillen in de hersenen. Toen hij ontdekt had waar in het brein homoseksualiteit gelokaliseerd kan worden, werd hij zelfs controversieel met zijn onderzoek, waarvan na afloop alle critici moesten toegeven dat ze fout hadden gezeten. Want die ontdekking was maar een klein onderdeel van de kern van het onderzoek: het feit dat al in de baarmoeder vrijwel alles al vast staat waarmee we " wat ons brein betreft " de rest van het leven mee te maken zullen krijgen.

Over Dick Swaab:Professor Dick Swaab heeft zich met creativiteit, gedrevenheid en idealisme ingezet voor het hersenonderzoek. Hij heeft zich daarmee buitengewoon verdienstelijk gemaakt voor de bloei van de wetenschappen. JURY AKADEMIEPENNING 2008Maar als ik op een gegeven moment zou accepteren dat er sekseverschillen bestaan op zulke fundamentele punten als de samenstelling van de hersenen, dan ben ik uitgepraat als feministe. JOKE T HARTKwade homos zaten aan de verkeerde kant. GAY KRANTHet verhaal van je leven is het verhaal van je brein. Dat begint in de baarmoeder, waar de hersenen gevormd worden op een manier waar je je leven lang niet meer vanaf komt. Dick Swaab volgt in Wij zijn ons brein de mens vanaf de conceptie tot en met de dood. Na een leven lang onderzoek naar de werking van het menselijk brein is Swaab de autoriteit. Hoe zit dat nou precies met de hersenen van pubers, wat gebeurt er als je verliefd bent, en valt homoseksualiteit te verklaren, en wat gebeurt er wanneer alzheimer toeslaat? De zin en onzin van therapie, antidepressiva en alternatieve geneeswijzen, agressie, moreel gedrag en geloof, meditatie: alles wordt beschreven in Wij zijn ons brein. Ook schrijft Swaab over wat er mis kan gaan: hersenbeschadiging, ziektes, psychische problemen en bijna-doodervaringen. Dit is het boek over het brein: van de basisbegrippen (wat zijn gedachten, hoe maken we beslissingen, hoe kan ons gedrag worden verklaard?) tot en met het meest geavanceerde onderzoek (hoe zijn defecten in de hersenen in de toekomst te repareren en hoe zijn hersenziektes te genezen?). Na lezing van dit boek zul je beter begrijpen waarom je bent wie je bent.

Dick Swaab is hoogleraar neurobiologie aan de Universiteit van Amsterdam en was dertig jaar lang directeur van het Nederland Instituut voor Hersenonderzoek. Hij schrijft voor een breed scala aan kranten en tijdschriften: van Nature tot en met NRC Handelsblad.

Daily Calendar