zaterdag 26 februari 2011

De wereldreis van een tralietrotter (Interne keuken radio1)

De wereldreis van een tralietrotter


Jan De Cock (nee, niet de kunstenaar!) trok de wereld rond, van gevangenis naar gevangenis, op zoek naar het leven achter de tralies.

Door steppe en woestijn, per boot of per fiets, in temperaturen schommelend tussen +45 en -25 graden zocht hij gedetineerden op. Zijn verhalen tekende hij op in de boeken 'Hotel Prison' (Lannoo) en 'De kelders van Congo' (Lannoo).

De Cock is net terug uit Brazilië, waar hij een gevangenis zónder bewakers heeft bezocht. Gelukkig zijn

De kelders van Congo
Het relaas van een verblijf in een Congolese gevangenisJan De Cock

- Wat weten wij nog over onze oude kolonie Congo?
- 'Tralietrotter' Jan De Cock besloot een tijd lang te gaan wonen in de Kakwangura-gevangenis, in het donkere hart van Congo.
- De gevangenis is een microkosmos, indringende gesprekken met zijn Afrikaanse medegevangenen geven ons een goede kijk op het Congo van gisteren en vandaag.
- Vol humor en inlevingsvermogen, in de bekende stijl van Hotel Prison
- Een boek dat de lezer naar de keel grijpt en ontroert
» Over het boek
Afrika is een caleidoscoop, een vergeten continent waarvan we bijzonder weinig afweten. In het hart van dat fascinerende en 'duistere' continent ligt Congo. En in het diepe binnenland van Congo, daar waar Congo doormidden gesneden wordt door de evenaar, ligt de stad Butembo.
Jan De Cock, 'tralietrotter' en auteur van de bestseller Hotel Prison, ging op zoek naar de essentie van Afrika. Hij daalde af in de kelders van Congo en liet zich vrijwillig opsluiten in de Kakwangura-gevangenis van Butembo, een fascinerende microkosmos en een schitterende afspiegeling van Afrika en Congo in het klein...
In dit boek vertelt Jan De Cock zijn belevenissen in Congolese gevangenis. Hij registreert er de ongelooflijke verhalen van de gevangenen: van hoop en wanhoop, van hun dromen van vrede, verkiezingen en democratie. Hun sprookjes en hun grappen. Hun herinnering ook aan het Congo van gisteren en hun mijmeringen bij een wereld van morgen. Verhalen van Kitakya bijvoorbeeld, die zich op zijn 87ste herinnert hoe een moordenaar vroeger in bananenbladeren werd gewikkeld en in brand gestoken. Of van Julienne, die illegaal kintiki heeft gestookt. Of van de bewaker Kabuyaya, die de stok gebruikt voor stoute druggebruikers, maar zelf nog het meeste rookt. Van dagen zonder eten, en schoolkinderen die hout afleveren voor de gevangeniskeuken...
Website : http://www.prisoninfo.org

Geen opmerkingen:

Een reactie posten